سلامت بدن, مادران و کودکان, ویتامین ها و مکمل ها

بهترین زمان مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی

مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی

در دوره های مختلف سنی یا تحت شرایطی ممکن است متوجه کمبود برخی مواد مفید یعنی ویتامین ها یا مواد معدنی و مینرال در بدن خود شویم که در این مواقع لازم است یا رژیم غذایی مناسبی را انتخاب کنیم تا سرشار از موادی باشد که در بدن دچار فقر شده یا از برخی مکمل های غذایی کمک بگیریم.

با تشخیص درست پزشک و تحت آزمایش های خون می توانیم از این موضوع اطمینان حاصل کنیم در واقع تشخیص پزشک در این زمینه بسیار اهمیت دارد. در کنار بسیاری از قرص ها و مکمل های موجود که هر کدام برای مشکل به وجود آمده در بدن شما تجویز شده اند قرص یا مکمل آهن یکی از مهمترین ها است. قاعدتا زمانی نیاز به مصرف قرص آهن پیدا خواهید کرد که اصطلاحا” دچار کم خونی شده باشید.

کم خونی در واقع کاهش گلوبول های قرمز در خون است وقتی گلوبول های قرمز خون کاهش یابند مقدار اکسیژنی که باید به سلول ها انقال پیدا کند کاهش پیدا می کند در نتیجه با کمبود اکسیژن در بافت ها احساس ضعف و خستگی در بدن آغاز می گردد و علائم کم خونی بروز پیدا می کند. کم خونی ممکن است به دلایل مختلفی ربط پیدا کند پس میزان کمبود آهن در بدن می تواند از ضعیف تا شدید، موقتی یا دائمی تغییر یابد.

برای جلوگیری از کم خونی و فقر آهن در بدن باید از رژیم غذایی مناسب استفاده کرده و در کنار آن مصرف قرص های مکمل را آغاز کنیم. معمولا زنان در برابر مردان بیشتر دچار کم خونی و فقر آهن می شوند از این رو مصرف قرص آهن برای زنان ضروری و امری متداول است.

کمبود آهن در زنانی که در سنین باروی هستند بسیار اتفاق می افتد معمولا این مشکل به علت تخمک گذاری و خونریزی در قاعدگی است بنابراین اهمیت زمان مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی و چگونگی استفاده از آن بسیار مهم است. اگر به کسب چنین اطلاعاتی برای شما ضروری است و یا به تازگی دچار کم خونی شدید این مطلب برای شماست.

قرص آهن چیست و چرا باید در قاعدگی مصرف کنیم؟

قرص های مکمل آهن یک روش عالی برای تامین آهن از دست رفته از خون هستند. مخصوصا زمانی که رژیم غذایی به تنهایی برای بدن کافی نباشد. قرص آهن می تواند سریع تر از رژیم غذایی این مشکل را بر طرف کند.

قرص آهن چیست

این مکمل‌ها می‌توانند به ویژه در میان افرادی که مستعد سطوح پایین آهن هستند، مفید باشد، مخصوصا اگر قادر به حفظ وضعیت آهن خوب خود از طریق رژیم غذایی نیستند. معمولا افراد در شرایط زیر مجاب به مصرف آهن می شوند:

-زنان باردار

-نوزادان و کودکان

زنانی که دوره های سنگین قاعدگی را تجربه میکنند و یا در دوره باروی از سن خود قرار دارند.

-کسانی که به طور مکرر خون اهدا می کنند.

-افراد مبتلا به سرطان

-افراد مبتلا به اختلالات گوارشی مانند: بیماری سلیاک، کولیت روده، بیماری کرون و یا کسانی که تحت عمل جراحی معده قرار گرفته اند

– افراد مبتلا به نارسایی قلبی

-کسانی که از داروهای کاهش دهنده آهن استفاده می کنند، مانند داروهایی که برای کاهش اسید معده استفاده می شوند

-افرادی که ورزش های سنگین انجام میدهند

-کسانی که از رژیم گیاهخواری یا وگان پیروی می کنند

-افرادی که مبتلا به بیماریهای خونی هستند مثل تالاسمی

سطوح پایین آهن بسیار رایج است و در صورت عدم درمان می تواند به کم خونی فقر آهن (آنمی) تبدیل شود. علائم اغلب تنها زمانی ظاهر می شوند که کم خونی در بدن توسعه پیدا کند. آزمایش مرتب سطح آهن ممکن است به شناسایی کمبود قبل از پیشرفت به آنمی کمک کند.

مکمل های آهن می توانند در صورت مصرف زیاد تاثیر عکس نیز داشته باشند و موجب دل درد و اسهال گردد. حتما سطح آهن خود را از قبل بررسی کنید، زیرا مصرف بی‌رویه آن می‌تواند به سلامت شما آسیب برساند. انجام آزمایش خون یکی از راه های مطمئن تشخیص کم خونی است. تشخیص شخصی از روی علائم می تواند با خطا مواجه شود.

شاید نیاز باشد در کنار تست برای کم خونی آزمایش های دیگری هم انجام شود نظیر: آزمایش شیمی خون برای تشخیص چگونگی کارکرد اعضا و بررسی میزان ویتامین ها و مواد معدنی،آزمایش مغز استخوان، آزمایش مدفوع برای احتمال خونریزی های داخلی. ممکن است کم خونی به علت مشکلات دیگر اندام ها در بدن رخ داده باشد پس برای استفاده از قرص آهن باید از کم خونی خود اطمینان حاصل کنیم.

با تمام مطالب ذکر شده اما شایع ترین نوع کم خونی در بانوان به علت دوره های قاعدگی است. با بررسی این موضوع که کم خونی می تواند به علت از دست دادن خون در دوران قاعدگی باشد باید قرص آهن مصرف شود.

ضرورت استفاده از قرص آهن در دوران قاعدگی

زنان در دوران باروی خود متناسب با یک سیکل منظم دوره های قاعدگی را تجربه می کنند که سبب خونریزی های شدید تا خفیف می شوند. این خونریزی ها سبب از دست رفتن آهن در بدن می شود.

ضرورت استفاده از قرص آهن در دوران قاعدگی

ممکن است میزان خونریزی در دوران قاعدگی آن قدر زیاد هم نباشد اما اگر خون از دست رفته در بدن جاگزین نشود یا به میزان سطح آهن در خون دقت نشود علائم کم خونی در زنان پدیدار می شود. میزان خون از دست رفته در یک سیکل نیت که اهمیت کمبود این ماده در خون را افزایش می دهد بلکه مجموع از دست رفتن میزان آهن در تمامی دوره ها در نظر گرفته می شود. علائم کم خونی در زنان می تواند به شرح زیر باشد:

-احساس ضعف و خستگی

ممکن است پس از یک خواب به اندازه یا استراحت مناسب هنوز هم احساس خستگی کنید یکی از دلایل آن می تواند کم خونی باشد. بسیاری از زنان مبتلا به کم خونی در حین خستگی، احساس بی‌حوصلگی و کلافگی، عدم تمرکز، عملکرد کندتر در کارها و سطح انرژی پایین دارند. خستگی یکی از شایع ترین علل کم خونی است و برای این است که اکسیژن رسانی در اندام ها ضعیف است و انرژی کافی وجود ندارد.

-رنگ پریدگی در ناحیه پوست صورت

در این مواقع احساس می کنید سطح پوست صورت بسیار رنگ پریده است که به علت کمبود گردش خون در آن ناحیه است. پوست رنگ پریده در ناحیه قسمت داخلی پلک پایین هم جزو این علائم است که به علت کمبود هموگلوبین خون رخ می دهد. در سایر اندام ها نیز مثل قسمت داخلی لب، لثه و ناخن ها هم رنگ پریدگی مشاهده ی شود.

-تنگی نفس

هموگلوبین سبب میگردد تا اکسیژن از طریق سلولها به اندام ها منتقل شود. سطح کم هموگلوبین در خون می تواند ایجاد تنگی نفس کند و همین امر باعث می شود در هنگاه راه رفتن یا کارهای روز مره احساس کنید اکسیژن کافی دریافت نمی کنید و سرعت نفس کشیدن بالا می رود.

-ضربان قلب نامنظم

احساس کردن ریتم نامنظم ضربان قلب در طی روز و فعالیت. در کم خونی های پیش رفته این امر می تواند سبب بزرگ شدن قلب یا نارسایی قلب گردد.

-سرگیجه و سردرد

احساس سرگیجه زمانی که بلند می شوید یا ممکن است به یکباره رخ دهد. به علت نرسیدن خون به اندام سر احساس درد در این قسمت احساس می شود.

-درد در ناحیه قفسه سینه

احساس درد در قفسه سینه ممکن است نشانه سایر بیماری ها هم باشد اما یکی از علائم کم خونی نیز به شمار می آید.

-سرد بودن دست و پا

ممکن است سرد بودن دست و پای شما به علت سردی هوا نباشد یا اینکه شما احساس سرما می کنید. ممکن است به این علت باشد که میزان انتقال خون به این اعضا کمتر است.

-پوست و موی خشک و ریزش موها

وقتی کمبود اکسیژن در سلول ها وجود داشته باشند بدن میزان اکسیژن موجود در خود را به سمت اندامهایی هدایت می کند که حیاتی تر هستند بنابراین رسیدن اکسیژن و خون به پوست و موها کم میشود در این حال خشکی پوست و مو، موهای شکننده و ریزش مو را تجربه خواهید کرد.

-ناخن های شکننده و پوسته ای

ناخن شکننده یکی از موارد کمی است که مشاهده شده است اما علت ناخن قاشقی، شکننده و پوسته ای کمبود آهن و فقر آن در بدن نیز هست.

-اضطراب و احساس افسردگی

کمبود آهن در بدن موجب به وجود آمدن اختلالات هورمونی نیز می شود این اتفاق ممکن است در سطح انرژی و خلق افراد تاثیر بگذارد. بیشتر زنانی که کم خونی را تجربه می کنند اضطراب و افسردگی را هم تجربه کرده اند و از علائم مهمی محسوب می گردد.

با بررسی موارد نام برده در این مطلب از آنلاین دارو می توان اهمیت مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی را متوجه شد. با خونریزی های مکرر در دوران قاعدگی و کلا در زنانی که در سن باروری هستند این اتفاق شایع است معمولا تمام زنان یا نیم بیشتری از زنان کم خونی را در زندگی خود تجربه کردند. این مساله می تواند مشکل ساز باشد اگر در دراز مدت سبب بروز اختلال در سایر اندامها نشده باشد به راحتی با تغذیه و مکمل آهن برطرف می شود.

بسیاری بر این باور هستند که قرص آهن در دوران قاعدگی سبب خونریزی بیشتر میشود در صورتی که این یک باور کاملا غلط است. قرص آهن به سرعت عمل نمی کند و برای عملکرد درست و تاثیرات آن در بدن نیاز به تعداد دفعات بیشتر از این قرص است و یا تمام کردن دوره درمانی با این مکمل. پس مصرف قرص آهن میزان خونریزی را تغییر نمی دهد اتفاقا بسیاری از خونریزی های شدید و احساس درد شدید در قاعدگی به علت کمبود آهن در بدن است.

خونریزی شدید قاعدگی HMB یک مشکل اساسی و متداول در زنان در سن باروری است و تأثیر عمده‌ای بر کیفیت زندگی یک زن، فعالیت بدنی،شغلی و همچنین زندگی اجتماعی و روان دارد. پس از دادن آهن در دوران قاعدگی بدون مصرف قرص آهن می تواند پیامدهای خطرناکی داشته باشد.

کمبود آهن می‌تواند باعث آمنوره نیز شود. بین کم خونی ناشی از فقر آهن و پریودهای نامنظم ارتباط نزدیکی وجود دارد. کمبود آهن می‌تواند باعث قاعدگی های نامنظم شود  به همین ترتیب، زنان با پریود نامنظم می‌توانند از کم خونی فقر آهن ناشی از از دست دادن بیش از حد خون رنج ببرند. همچنین یافته‌های یک مطالعه نشان داد که وجود کم خونی در شروع زودرس آمنوره ثانویه در دختران جوان 18-20 ساله تأثیر دارد.

مصرف مکمل قاعدگی و مکمل های آهن و اسید فولیک به زنانی که دچار کم خونی هستند بیش از پیش توصیه می شود تا میزان هموگلوبین در خون قابل کنترل گردد و عوارض جانبی کم خونی را کاهش دهند و برطرف سازند. به طور کلی مصرف آهن برای زنان در طول هفته متناسب با میزان کم خونی آنها به 1 تا 3 بار در هفته توصیه شده است.

همچنین اگر در طول ماه از مکمل آهن استفاده نمی گردد بهتر است در دوران قاعدگی از فواید آن برای سلامت بدن بهره برد. ضرورت استفاده از قرص آهن در دوران قاعدگی به این علت است که جذب مکمل آهن به صورت قرص و یا شربت در بدن بسیار راحت است و با خوردن مناسب این مکمل مقادیر زیادی از کم خونی جبران می گردد.

زمان صحیح مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی

بهترین زمان مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی با معده خالی است. در حالتی که با معده پر قرص آهن را مصرف کنید جذب آن درست صورت نخواهد گرفت. اما بسیاری از افراد با خوردن قرص آهن با معده خالی مشکل دارند و احساس تهوع و شکم درد می کنند.

زمان صحیح مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی

برای همین توصیه می شود که قبل از خواب این مکمل مصرف گردد البته باید چند ساعت از مصرف هر گونه مواد غذایی گذشته باشد. یعنی بهترن زمان 2 تا 3  ساعت بعد از وعده اصلی غذا می تواند باشد. تا نه معده کاملا خالی و نه پر باشد در این حالت از عوارض فیزیکی قرص آهن نیز پیش گیری خواهد شد.

علت تاکیید بر اینکه قرص آهن باید با شکم خالی مصرف شود این است که جذب آهن در آن زمان بهتر است و این ماده با بسیاری از مواد غذایی دیگر که مهم تر از همه لبنیات است نباید مصرف شود. حتما باید چند ساعت از مصرف لبنیات گذشته باشد و بعد قرص آهن مصرف شود. هرگز قرص آهن و لبنیات را باهم مصرف نکنید.

اگر دچار کم خونی هم نباشید مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی (مصرف قرص آهن و اسید فولیک) در دوز 30 میلی گرم توصیه می شود.

پس اهمیت رعایت زمان مناسب برای مصرف مکمل آهن در دوران پریود برای جذب بهتر آن است. برای افزایش جذب آهن همانطور که گفته شد از خوردن مواد غذایی زیر یک تا دو ساعت قبل از مصرف قرص آهن اجتناب کنید:

  • انواع لبنیات( شیر،دوغ،پنیر،خامه،بستنی،ماست،کشک،کره)
  • تخم مرغ
  • نوشیدنی های حاوی کافئین (چای و قهوه)
  • نان و غلات کامل

تاثیرات قرص آهن بر زنان در دوران قاعدگی

همان طور که گفته شد تاثیر این مکمل در بدن به سرعت افتاق نمی افتند بنابراین لازم است اگر دچاری کم خونی هستید به طور مرتب با دستور پزشک از قرص آهن استفاده کنید علی الخصوص در دوران قاعدگی. تمام زنانی که حتی از کم خونی رنج نمی برند باید از این مکمل در این دوره استفاده کنند.

تاثیرات قرص آهن بر زنان در دوران قاعدگی

با مصرف مرتب قرص آهن با توجه به شرایط بدنی فرد تمام علائمی که بر اثر کم خونی در بدن زنان بروز پیدا کرده بر طرف خواهد شد. برای انجام کارها تحت شرایط طبیعی بدن انرژی بیشتری خواهید داشت. سرگیجه در هنگام برخواستن به مرور بر طرف خواهد شد و بدن عملکرد طبیعی تری را آغاز می کند.

یکی از گزینه های مهم نام برده شده که بسیاری از زنان زا درگیر خود می کند احساس افسردگی شدید در این دوره است. با رساند این ماده به بدن از عوارض افسردگی و اضطراب هم کاسته خواهد شد.

مصرف مکمل آهن برای همه زنان ضروری است؟

میزان مصرف مکمل آهن در دوران پریود فقط در صورتی قابل تشخیص است که به آزمایشات دوره ای برای اطلاع از وضعیت عمومی بدن و فقدان مواد مختلف در آن با خبر بشویم. ممکن است زنان دچار کم خونی باشند اما علائمی نداشته باشند پس بهتر است برای اطمینان از وضعیت خود و میزان آهن در بدن حتما زیر نظر پزشک آزمایشات خون را انجام دهند.

مصرف مکمل آهن برای همه زنان ضروری است؟

به مقدار میزان کم خونی در بدن از شدید تا خفیف، چه به صورت روزمره و چه در دوران پریود از قرص آهن و اسید فولیک برای بهبود این مشکل استفاده گردد. با در نظر گرفتن عوارض شدید و گاهی پیش رفته و جبران ناپذیر کمبود آهن در بدن مصرف مکمل آهن برای همه زنان ضروری است که اگر با بررسی سطح آهن خون متوجه عدم کم خونی شدند می توانند  در دوران قاعدگی از قرص  آهن استفاده کنند.

در جهان امروز افراد بسیاری هستند که از تغذیه مناسبی بر خوردار نیستند یا بر حسب جغرافیای زندگی خود با دریافت مواد مغذی از خوراکی ها هم با مشکل رو به رو هستند. بدون در نظر گرفتن بیماری و کمبود خاصی در کنار مکمل های غذایی که معمولا نقش تامین ماده ای را در بدن دارند باید تغذیه مناسب نیز رعایت گردد.

با توجه به اهمیت آهن برای بدن بسیاری از زنانی که می خواهند باردار شوند یا در دوران بارداری به سر میبرند باید قرص آهن مصرف کنند تا در طی فرایند بار دار شدن یا خودِ بارداری دچار مشکل نشوند. علاوه بر آن میزان کم خونی در دختران نوجوان نیز بسیار است معمولا در اولیل دوره های قاعدگی در سنین پایین تر بدن با فقر آهن رو به رو می شود پس این مکمل می تواند کمک کننده باشد.

با بررسی بهترین زمان مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی متوجه می شویم تعدادی از مشکلات خل خو و فیزیکی بانوان در این دوره به کم خونی بر می گردد همچنین برای بارداری و باردار شدن نقش مهمی را ایفا می کند.پس بهتر است به میزان آهن در سطح خون خود در این دوران اهمیت دهند.

آنلاین دارو  فروشگاهی است که فقط چند کلیک با شما فاصله دارد. فروش تنوع وسیعی از محصولات بهداشتی، آرایشی و مکمل‌ها، ارسال سریع و مشاوره‌ی رایگان و دلسوزانه مهم‌ترین مزیت‌های این فروشگاه است. گروه جوان آنلاین دارو تلاش می‌کند، تجربه‌ی خریدی شیرین و متمایز به شما تقدیم کند.

author-avatar

درباره نادیا غفاری

زنی معمولی به شکلی بسیار غیرمعمولی. نوشتن برای من عادتی جنون‌آمیز است. من حتی وقتی نمی‌نویسم، در حال نوشتن‌ام. اما اینجا می‌نویسم تا از شما و با شما یاد بگیرم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید